Nagybányai töltött káposzta

Kategória: Disznóhúsok, Egytálételek, Szárnyasok

savanyú káposzta és savanyított levelek
1 kg darált hús (fele sertés, fele pulyka)
1 csésze (2.5 dl) rizs
2 tojás
2 + 1 nagyobb fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
őrölt bors

liszt
pirospaprika
tejföl

Majdnem hagyományos módon elkészítjük a tölteléket. A rizst kevéske hagymával és ételízesítővel félkészre pároljuk, majd összekeverjük a hússal, 1 fej apróra vágott hagymával, fokhagymával, tojással, sóval borssal, majd betöltöm a leveleket. A két hagymát apróra vágom, a fazék alját kikenem, rá egy réteg apró káposzta, aprított hagyma, majd a töltelékek. Addig rétegezem, amíg a hozzávalók el nem fogynak, legfelülre káposzta kerüljön. Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje, és 3-4 óráig lassú forrással főzöm. A legvégén – mennyiségtől függően – fél, vagy 1 liter tejfölös pirospaprikás habarást kap, és ezzel is összeforralom.