Napraforgós, mézes almáspite

Kategória: Sütemények

Az almától szaftos tésztájú sütemény, ropogós, pirított magokkal a tetején. Nagy adag, a sütőhöz adott nagy, mély tepsit is megtölti.

20 dkg vaj
3 dl cukor
4 db tojás
2 cs vaníliás cukor
1 liter liszt
2 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1/2 liter tejföl
1 liter alma
őrölt fahéj

Tetejére:
2 dl méz
5 dkg vaj
1/4 liter pirított napraforgómag

A vajat keverjük habosra a cukorral, vaníliás cukorral és egyesével keverjük bele a tojásokat. A lisztet keverjük el a sütőporral és a szódabikarbónával. A tejföllel felváltva keverjük a tojásos vajba, végül keverjük a tésztába a reszelt (apró kockákra vágott) és lecsepegtetett almát, amit előtt fahéjjal megszórtunk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos sütőben süssük 40-50 percig, amíg a közepébe szúrt tűre nem ragad rá, vagy megnyomva rugalmasnak érződik.

Közben egy serpenyőben kavargatva, szárazon pirítsuk meg a napraforgómagot. melegítsük meg a mézet, keverjünk el benne a vajat végül adjuk hozzá a magokat. A sütőből kivett tésztára, még forrón öntsük rá a magos mézet. A mézet a tészta beszívja, mire kihűl, a magok pedig ráragadnak a tetejére. Mikor kihűlt éles késsel vágjuk kockákra.