Narancsos és gyömbéres csokipasztillák
Apró ajándékot kellett csináljak, jópár darabot. Több ok miatt az ízesített csokinál maradtam. Most narancsos és gyömbéres készült, de sokféle ízesítéssel próbálkozhatunk, a chilisig bezárólag. Módunk van a kész csoki keménységét beállítanunk. Ez attól függ, mennyi, milyen zsiradékot olvasztunk össze a csokival, ha egyáltalán adunk hozzá. Az olajtól ragacsos lesz, jobb ha kerüljük. A vaj már szobahőmérsékleten is lágyul, a csokit is lágyabbá teszi. Ha kemény, roppanós csokit szeretnénk, akkor próbálunk olyan kókuszzsírt szerezni, ami 40 fok körül olvad. (Utóbbi néhány mondatot a tortamáz készítésénél se feledjük.)
3 tábla fekete csoki
(vaj, kókuszzsír)
reszelt gyömbér (ízlés szerint)
negyed narancs leve, a narancs lereszelt héja
1. Vízgőz felett, lassan olvasszuk össze a csokit a zsiradékkal, kb. 40 fokon. Vigyázzunk ne melegedjen túl, mert akkor megsül, elveszti simaságát.
2. Ha felolvadt keverjük bele a felébe a gyömbért, a másik adagba a naracslevet és héjat. Óvatosan adagoljuk a narancslevet, mert a zsíros csoki nem szereti felvenni a vizes folyadékot. Ha túladagoljuk, összeugrik, szemcséssé válik.
3. Szilikon minimuffin formába kanalazzuk (szűk 1 cm magasra, ez nagyjából két evőkanálnyi olvasztott csoki).
4. Minimum 4-5 órára tegyük a hütőbe.
Sikerült kapnom valahol egy tekercs olyan alufóliát, aminek a külső oldala aranyszínű. Ebből vágtam négyzeteket és ezekbe csomagoltam a csokipasztillákat.