Narancsos máklepény – liszt nélkül

Kategória: Sütemények

maklepeny1aSzinte felfújt könnyűségű máklepény receptje, amit nagyon feldob a sok narancsos íz. Akinek sok a narancsból, eheti csak így is, de készíthet hozzá más öntetet is, pl. a vaníliával sincsen haragban. Az eredeti receptben van ugyan liszt, mégpedig a zsemlemorzsában, de ez nyugodtan elhagyható, vagy ha túl hígnak találnánk, helyettesíthetjük kókuszreszelékkel.

20 dkg darált mák,
1 dl tej,
2 evőkanál zsemlemorzsa, vagy kókuszreszelék
6 egész tojás,
2 evőkanál rum,
25 dkg porcukor,
fél narancs reszelt héja,
1 teáskanálnyi szódabikarbóna,
1 evőkanál kakaópor

A darált mákot a tejjel leforrázom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral, majd a szódabikarbónát, a reszelt narancshéjat és a kakaóport is hozzáadva tovább keverem. Ezután beledolgozom a darált, tejes mákot és a zsemlemorzsát, végül beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Ezt a tésztamasszát vastagon kivajazott és liszttel meghintett, közepes nagyságú tepsibe öntöm és közepes lángnál megsütöm (25-30 perc). Míg sül, elkészítem az öntetet a tetejére.

3 evőkanál narancsdzsem,
3 evőkanál nagyon apróra vágott cukrozott narancshéj vagy birsalmasajt,
2 evőkanál rum,
3 evőkanál narancslé

A rumot, a narancslevet és a narancsdzsemet folyósra keverem, ha szükséges, még egy evőkanál narancslevet adok hozzá. A cukrozott narancshéjat nagyon apróra vágom. A megsült, de még forró süteményt a tepsiben megkenem a narancsos öntettel, majd rászórom az apróra vágott narancshéjat. Csak teljes kihűlése után vágom kockákra.

Engem a legádázabb ellenségem se vádolhat a csoki és kakaó utálatával, de ebben nem éreztem helyén levőnek a kakaót, így kimaradt.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos