Nyelves felvágott
A nyelveshez előre bepácoljuk a disznónyelveket. A páclébe pácsó, szemes feketebors, babérlevél, fokhagyma, borókabogyó, koriander szemek, gyömbér darabka és folyékony füst kerülnek. A felforrt és langyosra hűlt lébe beletesszük a nyelveket és 3-4 napra a hűtőbe tesszük. Ezután a nyelveket ebben a lében megfőzzük és hagyjuk kihűlni. Levakarjuk róla a bőrét és szárazra töröljük. A nyelves látványosabb, ha a nyelveket egészben fektetjük az alapmasszába, de könnyebben szeletelhető, ha a nyelvet csíkokra vágtuk. Készülhet formában hőkezelve, vagy – mint a képen – műbélbe töltve.
A párizsinál leírt alapmassza fűszerezését kiegészíthetjük őrölt babérlevéllel, kevés fokhagymával is. Ne felejtsük ki belőle a folyékony füstöt.