Othello palackban – feketeszőlő ital

Kategória: Alkoholos italok

othello2Az utolsó lehetőség, hogy még egy változatban megőrizzünk valamit az ősz e rendkívüli aromájú gyümölcséből. Kell egy picit trükközni vele, hogy otthoni körülmények között sok, szép színű mustot nyerjünk ki a szőlőből, megőrizve jellegzetes aromáját, ami a főzés során részben átalakul.

2,5 kg szőlő
1 szem csillagánizs
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
1 l erős rum (50-80 %-os)
barna cukor ízlés szerint

Szemezzük le a szőlőt és nyomjuk ki a levét a krumplinyomón, vagy alaposan törjük össze. Az egészet melegítsük meg, kb. 50 fokra, ezt kézzel már épp nem bírjuk el. Éjszakára fedjük le és állítsuk a kamrába. Szobahőmérsékleten már elkezdhet forrni, ami nem baj, amúgy is szeszes itóka lesz belőle. Másnap szűrjük le, és kendővel, gézzel alaposan csavarjuk ki. Ennyi szőlőből 1,5 – 2 l levet kapunk, amit kóstoljunk meg. Töltsük uborkás üvegbe, keverjük bele a fűszereket és a rumot. Ha savanykásnak érezzük a mustot adjunk hozzá cukrot is. Hagyjuk néhány hétig összeérni és leülepedni. A nagyját fejtsük le, az alját pedig szűrjük meg finom textilen, vattán. A legtöbb likőrféléhez hasonlóan ez is akkor jó, ha türelmesen hagyjuk összeérni.

 





%d blogger ezt szereti: