Összcsaládi, ünnepi tyúkleves

Kategória: Levesek, Szárnyasok

Ez a leves nem az én érdemem, Sógorasszony főztje, ezzel alapozhattuk meg a káposztát a családi összejövetel ebédjénél.

Abszolút hagyományos, mindenféle extra újítástól mentes levesként főzte, a saját kertjében termett zöldségekből és az udvarban kapirgált tyúkokból.

Tekintettel a 23-as létszámra, a húszliteres nagy fazekat vette elő hozzá.

Két tyúkot vágott az alkalomra, én már csak főve láttam, de olyan 6 – 7 kilónyira becsültem a madarakat. Került mellé tengersok zöldségféle: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelbimbó, hagyma, fokhagyma. Nem kérdeztem hány órán át főzte, de egy ekkora fazék, egy átlagos háztartási gáztűzhelyen órák alatt forr fel, mindenesetre vajpuha, szétesős volt a két tyúk.

Annak rendje, módja szerint kihalásztuk a húst – amit meggy és fokhagyma mártásokkal kínált – külön tálon a kerültek asztalra a zöldségek és egy másik jókora tálban vagy fél kiló, külön kifőzött cérnametélt. Igazi, akár lagziban is tálalható tyúkhúslevesben volt részünk.

 





%d blogger ezt szereti: