Padlizsánsaláta Izraelből

Kategória: Fogyókúra, Saláták

padlizsansalat-izrael1a

Nincs személyes tapasztalatom Izrael gasztronómiájáról, így a recept autentikusságát is csak az adja számomra, hogy egy ott élő főkonyhatündértől származik. Az alapanyagok között semmi olyan sincs, amit idehaza ne használnánk akár napi szinten is. Egyedül a fűszerezése az, ami magán viseli a keleti konyha hatásait. Érdekes kontraszt a salátában a puhára főzött padlizsán mellett a ropogós hagyma.

A padlizsánt vágjuk centis kockákra. Eredetileg úgy szólt a recept, hogy héjastul, de én jobb szeretem hámozva. Kevés olajon pároljuk puhára, de még ne essen szét. Párolás közben töltsünk alá pár korty paradicsomlevet, ha le akarna sülni. mikor megpuhult sózzuk meg, fűszerezzük kardamommal, késhegynyi fahéjjal. Nyomjunk bele két gerezd fokhagymát. Keverjük össze egy kisebb fej kockára vágott hagymával és egy marék finomra vágott koriander levéllel. Paradicsomszezonban kockázott paradicsomhúst is keverhetünk a párolódó padlizsán közé. Ha nincs friss, két kanál paradicsompürével adjuk meg paradicsomos jellegét. Ha a paradicsom nem volt elég savanykás, pár csepp citromlével tegyük pikánssá. Lehűtve kínáljuk. Ha teflonos edényben főzzük, alig kell olajat alá töltenünk, így remekül beleilleszthető egy fogyókúra receptjei közé.

 





%d blogger ezt szereti: