Parmezántorta vörösbormártással

Kategória: Sós sütemények, Torták

A tortához:
110 g liszt
55 g sütőpor
55 g só
80 g reszelt parmezán sajt
55 g búzadara
100 g vaj
1 csipet őrölt bors
3 db tojásfehérje
175 ml tej

A díszítéshez:
száraz vörösbor és keményítő a vörösboröntethez, reszelt parmezán a tányér díszítéséhez

1. A sütőt előmelegítjük 190 C-ra, és papírral kibélelünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
2. Keverjük el a lisztben a sütőport, és szitáljuk egy tálba a keveréket. A búzadarát a sót a sajtot és az őrölt borsot is a liszthez keverjük.
3. A liszthalom közepébe árkot csinálunk, a vajat, a tojássárgáját és a tejet beletesszük, majd alaposan eldolgozzuk a liszttel. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak vajcsomók a masszában!
4. A tojásfehérjét habbá verjük, és a tésztához keverjük.
5. Egy 22 cm ármérőjű kipapírozott tortaformába tesszük az így kapott tésztát, és előmelegített 190 C-os sütőben 30-35 percig sütjük.
6. Ha kisült körbevágjuk, levesszük róla a tortakeretet, majd fejjel lefelé fordítva egy tálcára rakjuk úgy, hogy az alján rajtahagyjuk a sütőforma alját, ami így a torta tetejére kerül. Így hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe tálalásig.
7. Szeleteljük és reszelt parmezánnal, vörösboröntettel tálaljuk.