Pastelli a görög grillázs

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sütés nélkül

Tradicionális görög édesség, ami szinte semmilyen ünnepről nem maradhatott el.

Mára már nagy mennyiségben gyártják iparilag is, itt – ott feltűnik a hazai boltok polcain is.

Mint oly sok mindent, ezt is nyugodtan megcsinálhatjuk odahaza, és meg fogunk lepődni mennyire nem bonyolult. Az eredeti recept csak szezámmagot tartalmazott, de érdemes kiegészíteni mandulával, dióval, földimogyoróval. A magok mellett a másik olyan hozzávaló, ami meghatározza az ízét, a méz. Érdemes nagyon illatos fajtát venni hozzá, még finomabbá teszi a kész édességet.

2 csésze szezámmag
1 csésze másféle mag
1 csésze cukor
1 csésze méz

A szezám magot egy lábosban kevergetve, szárazon pirítsuk sötét sárgára. Mielőtt elérné a tervezett színt, adjuk hozzá a többi magot is, hogy azok is pirulhassanak valamennyit. Öntsük félre egy tálba.

Tegyük a lábosba a mézet és a cukrot, majd közepes lángon kezdjük melegíteni. Amikor a cukor már felolvadt, egy tányér hideg vízbe cseppentsünk belőle. Akkor jó, amikor golyóvá áll össze, és a két ujjunkkal úgy tudjuk összenyomni, hogy nem ragad rá. Öntsük bele a pirított magokat, és addig keverjük, amíg egyenletesen bevonja a mézes cukor.

Öntsük sütőpapírra vagy szilikon lapra, és azon melegében nyújtsuk ki egy vizezett sodrófával, 1 – 1,5 cm vastagra. Hagyjuk hűlni, amikor már kézzel elbírjuk, éles késsel vágjuk kockákra. Csak teljes kihűlés és megszilárdulás után tördeljük szét a kockákat.

Nagyon sokáig eláll, ha elfelejtjük, hová tettük. Érdemes jól záró dobozban tartani, amibe néhány babérlevelet is tettünk. Hamarosan átveszi a különleges illatát. Bátran kísérletezhetünk más, illatos növényekkel is, pl. kakukkfűvel.

 


6 hozzászólás a recepthez: “Pastelli a görög grillázs”


  1. Sehy says:

    Remek receptjeid vannak!:)
    A pastellibe muszáj cukor? Nem lehetne csak mézzel?

  2. jókaja says:

    Nagyon jó kérdés! Attól tartok, hogy a méz szobahőmérsékleten is folyós, esetleg nem állna össze az egész.
    Ha esetleg kis adaggal kipróbálod, számolj be az eredményéről.

  3. Sehy says:

    Őrölt mandula, mint sűrítőanyag… Talán. 🙂 Hamarosan tesztelem.

  4. Fagyi says:

    Kedves Jokaja:)Többször elkészítettem a görög grillázst, arányában mondjuk 10 esetből 7x puha és nyúlós lett, 3x teljesen jó állagú és ropogós. Abban a 7 esetben mit ronthattam el??? Én vékonyabbra terítem széjjel, és nem vizes sodrófával, hanem nyers krumplival egyengetem (ez csak megjegyzés volt:)) Lehet, hogy a cukor-méz főzési idejében rejlik a megoldás? bár a vízbe cseppentett massza-tesztet mindig megcsináltam. Köszönöm válaszod: Fagyi

  5. jókaja says:

    Örülök, hogy ízlett – különben nem próbálkoztál volna ennyiszer. 🙂
    Én is arra gondolok, amire Te, a főzési időre. Kicsit hosszabbítsd meg. Talán belejátszik száradáskor a levegő pillanatnyi nedvességtartalma is. Ha tovább főzöd, talán ezt már ki tudod küszöbölni.
    További jó kajákat kívánok!

  6. Fagyi says:

    Köszönöm válaszod, valóban többször megcsináltam, nagyon-nagyon finom! Főzési időt megnyújtom, az oldalt továbbra is látogatom:))) Üdvözöllek Hódmezővásárhelyről.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos