Pirított diótorta – Dédnagyanyám receptje

Kategória: Torták

A recept még a XIX. századból származik, ugyanis Dédnagyanyám – akinek a szakácskönyvében találtam – a század végén volt fiatalasszony. Amíg Nagyanyám élt, minden születésnapomra ezt sütötte.

Annak ellenére, hogy több generáción át hagyományozódott tovább a recept, egyáltalán nem elavult. Sok régi recepttel ellentétben nem 24 tojással és egy kiló vajjal készül. A dió helyett nyugodtan használhat mogyorót is, aki azt jobban szereti, garantáltan nem rontja el vele. Az ilyenekre mondta egykor Nagyapám, hogy bűnösen jó. Azért joggal remélhetjük, hogy bocsánatos bűn.

25 dkg dió
8 tojás
15 + 10 dkg cukor
25 dkg vaj
8 dkg keserűcsoki vagy 5 dkg zsíros kakaópor
1 teáskanál (azonnal oldódó) kávé

A diót terítsük el egy sütőpapírral bélelt tepsin, és 200 fokos sütőben, 8 – 10 perc alatt enyhén pirítsuk meg. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.

10 dkg cukorral együtt tegyük a forgókéses aprítóba, hogy ledaráljuk. A cukor azért kell hozzá, hogy a dió olaját felvegye, és ne ragadjon az egész az aprító falára, hanem mozgásban maradhasson.

Válasszuk szét a tojást és a sárgáját tegyük a hűtőbe.

A fehérjét verjük habbá, majd 5 dkg cukorral verjük tovább, egészen keményre. Óvatosan keverjük bele a darált diót. Egy 20 cm körüli tortaforma aljára terítsünk sütőpapírt. Nyomjuk rá a karimát és csatoljuk be. A kilógó papírt ne vágjuk le, könnyebb lesz lehúzni a tésztáról, ha van hol megfogni.

A tészta harmadát kenjük el a formában, és 180 fokos sütőben 10 – 15 perc alatt süssük világosra. Pár perc hűlés után válasszuk el a forma oldalától és borítsuk ki, hogy teljesen kihűlhessen. A papírt húzzuk le és tegyük vissza a formába, hogy a következő lapot is megsüthessük. Összesen három lapot süssünk a tésztából.

A tojás sárgákat keverjük habosra a 10 dkg cukorral. Tegyük a tálat egy akkora lábosra, amire felül, de nem ér le az aljára. Töltsünk alá két ujjnyi vizet és csendesen forraljuk. A felszálló gőzén melegedő krémet folyamatosan keverve főzzük sűrűre. A csokit mikróban lágyítsuk meg és keverjük a krémbe. Ha kakaóport használunk, azt is itt keverjük bele. Mivel a kakaópor sűríti a krémet, nem kell annyira sűrűre főzni. A szobahőmérsékletű vajat is adjuk hozzá, és az egészet alaposan keverjük ki.

A krém negyed részét kenjük az alsó lapra, igyekezzünk kiegyenlíteni vele a lap esetleges hepe-hupáit. Tegyük rá a második lapot, és kenjük rá a krém második negyedét. A harmadik lappal letakarva vonjuk be a maradék krémmel. Hasznos segítség lehet egy tál, műanyag doboz vagy pl. egy tejfölös vödröcske, aminek a tetején forgatva szépen bekenhetjük anélkül, hogy a krém felét az asztal lapjáról kéne felnyalnunk.

A dekorációhoz lágyítsunk meg egy tábla fehér csokit a mikróban. Sütőpapírok között nyújtsuk ki 2 – 3 mm vékonyra, és amikor már épp csak meghajlik, de nem folyik, szúrjuk ki tetszésünk szerinti formával. Ha túl lágy, hagyjuk hűlni, ha nagyon megkeményedett, menjünk a fürdőszobába a hajszárítóért. A kiszúrt díszeket óvatosan helyezzük a tortára és könnyedén nyomjuk rá a krémre.

Tegyük pár órára hűvös helyre vagy hűtőbe, hogy a vajas párizsi krémünk megkeményedhessen.

A recept eredetileg a Kifőztük receptújság második számában jelent meg. A havonta megjelenő lap ingyen letölthető, ha ide, vagy az oldalsáv tetején levő címlapképre kattint és regisztrál.