Poncichter babsterc

Kategória: Húsmentes fogások, Köretek

A Sopron vidékén élt németajkú Poncichterek konyhájáról származik a recept. A szőlőben is termsztettek, köztes művelésként, babot, így az minden portán bőségesen megtalálható volt. Valamikor a szegény emberek étele volt, ma már inkább köretként tálalják.

20 dkg szárazbab
40 dkg liszt
3 dkg só
20 dkg zsír

A babot 1,5 liter vízben puhára főzzük. A lisztet sóval, vastagfalú edényben, szárazon, állandóan keverve, közepes tűzön aranysárgára pirítjuk. Óvatosan hozzáöntjük a liszthez a bab forrásban levő főzőlevét (kb. 1 liter). Jól elkeverjük, majd meglocsoljuk a felforrósított zsírral és hozzákeverjük a főtt babot. Rövid ideig pihentetjük, villával szétnyomkodjuk.
Fogyasztás előtt sütőben felforrósítjuk, ízlés szerint le is piríthatjuk.
Fogyasztható salátákkal, aludtejjel, tejföllel vagy bármilyen mártásos étel köreteként.

 





%d blogger ezt szereti: