Pörköltfelfújt – Nagyanyám receptje

Kategória: Marhahúsok, Technikák - trükkök

porkolt-felfujt-1a

Ez a recept sok szempontból nagyon jellemző egy korra, amikor semmilyen ételt sem dobtak ki (a megromlotton kívül), amikor minden maradékot sok leleménnyel hasznosítottak, új életre keltettek. Maradék pörköltet használtak el bele, ami talán már nem lett volna elég egy teljes étkezéshez. Szikkadt kenyérfélét is bele lehetett dolgozni, hiszen a kenyérnek olyan tisztessége volt, hogy azt kidobni egyenesen bűnnek számított volna. Szerintem hó végi napokon akár fel is vehetjük a menübe.

30 – 40 dkg maradék pörkölt
2 – 3 zsemle, vagy kenyérszelet
3 tojás
30 dkg levesben főtt zöldség
só, bors, majoranna, petrezselyemzöld

A kenyeret locsoljuk meg néhány kanál maradék húslevessel, hogy ne legyen nagyon száraz. Daráljuk le a pörköltet és a kenyeret, a lecsöpögtetett zöldséget vágjuk apróra. Keverjük össze a darált pörköltet és kenyeret a tojások sárgájával, csipet sóval, borssal és majorannával. Verjünk kemény habot a tojás fehérjékből és óvatosan keverjük a pörköltes masszába. Ha nagyon folyós lenne, kevés morzsával sűrítsük. Kikent és morzsával beszórt formába töltve süssük át. Én megkentem a tetejét kevés tejföllel, hogy ne száradjon ki. Mutatós lett, ahogy a fehér tejfölre helyenként kifutott a pörkölt piros szaftja. A benne levő kenyér miatt nem feltétlenül kell mellé köretet csinálnunk, elég lehet egy saláta is.

 





%d blogger ezt szereti: