Puliszka polenta hátán

Kategória: Húsmentes fogások, Köretek

hagyma-puliszka1aListatalálkozót tartottak a konyhások, kicsit az olasz konyha jegyében. Igyekeztünk olyan receptekkel készülni, amik illetek ebbe a témába, amiben persze Velencéből hazalátogatott kedves listatársunk helyzeti előnyben volt. Az Ő sugoja igazán autentikus volt. A puliszkára esett a választásom, mint olyanra, ami szinte azonos módon van jelen mindkét nemzet konyháján. Ha már lúd, hát rögtön négyféle receptet készítettem el. Készült egy édes, Gabojsza receptje alapján, amiről már írtam.  Valahol láttam egy szép fotót egy puliszkatekercsről, ami eldöntötte, hogy utánzásba kezdek.

juhturo-puliszka2aA hagymás és a juhtúrós ugyanolyan puliszkából készült, csak a töltelékük különbözött. A medvehagymás tekercs puliszkáját tejjel főztem, de igazi különbséget nem érzékeltem. A hozzávalók egy rúdra vonatkoznak, ami végig ér a sütőhöz adott nagy tepsiben.

25 dkg kukoricadara
7,5 dl víz
1 csapott ek só
őrölt bors

A vizet felforraltam, beleszórtam a sót és a borsot, majd folyamatosan keverve, lassan belecsorgattam a darát. Kb. 5 percig kevergettem egy lukas fakanállal, majd tűzhelyet kikapcsolva lefedte, 10 percre.  Közben egy, a tepsihez hasonló méretű tálcára sütőpapírt terítettem, amit még is olajoztam – biztos, ami biztos. Ezen szétkentem a még meleg puliszkát, majd rátettem a tölteléket. A papírral feltekertem és óvatosan a tepsibe gurítottam. Utóbbi feltétlenül a négykezes műfajába tartozik.

medvehagyma-puliszka1aA töltelékekhez kockákra vágtam egy darab szalonnát és egy darab kolozsvári szalonnát is. Kiolvasztottam  füstölt szalonnát és  a zsírján megpirítottam a kolozsvárit. Kiszedtem a pörcöt, a zsíron pedig megpároltam egy jó adag szálasra vágott hagymát. Háromféle hagymát vágtam össze hozzá, lilát, fehéret és vöröset. Ez a szálas, picit pirult, de inkább csak párolódott hagyma lett az egyik tekercs tölteléke, picit sózva, borsozva. A társaságra való tekintettel a fokhagyma most kimaradt, de biztosnem rontott volna az ízén. A másik tekercset megkentem tejföllel, rámorzsoltam 30 dkg juhtúrót és megszórtam az elmentett pörccel. A harmadik tekercshez kiolvasztottam egy fél doboznyi olajjal turmixolva fagyasztott medvehagymát. Reszeltem bele egy marék parmezánt és ezzel a pestot kentem rá a tekercsre. Itt történt egy hiba, kicsit folyós, tejföl állagú volt a kence, és sok. A puliszka is jobban kihűlt, mint a másik két tekercsnél, így törősebb volt és csúnyán ki is pukkadt, mire a tepsibe került. Azért a végén csak elfogyott az is.

puliszka-tekercsek1aA három tekerccsel megrakott tepsit folpackkal körbetekertem, így se ki nem száradt másnapig, se le nem csúszott mire megtettük az az 50 km-t. A helyszínen egy deci tejfölt egy korty tejjel ecsetelhetőre hígítotam, belekevertem egy kiskanál paprikát és jól bepacsmagoltam vele a tekercseket. 160 fokos sütőben fél óra alatt átmelegedett és pici színt kapott a teteje. A csapat alapos pusztítást végzett a tepsin, nem sok maradt estére. Csak ajánlani tudom, akár húsmentes fogásnak, akár köretnek.

 





%d blogger ezt szereti: