Rakott krumpli ázsiai ízekkel

Kategória: Húsmentes fogások, Köretek

mogyoros-rakott-krumpli1aEz a rakottas krumpli lehet csirke vagy disznósült körete, de önmagában, hústalan fogásként is megállja helyét. Keleties jellegét a földimogyoró és a szójaszószban áztatott mazsola adja. Határidős ebédhez előző nap is összekészíthetjük, ilyenkor az öntetét külön tegyük a hűtőbe, különben mindet felissza a krumpli, mire a sütésére kerülne a sor.

1 kg hajában főtt krumpli karikázva
25 dkg pirított földimogyoró
maréknyi mazsola
5 dkg zsír
2 – 3 dl tejszín
alaplé (leveskocka)
só, bors, szerecsendió, szójaszósz

A tepsit, sütőtálat alaposan kenjük ki zsírral, majd szeleteljük bele a hámozott krumplit. Rétegenként sózzuk, borsozzuk meg és szórjuk közé az előzőleg szójaszósszal áztatott mazsolát (szójaszósz + annyi víz, hogy épp ellepje a mazsolát). A mazsola páclevét keverjük bele a tejszínbe és adjunk hozzá 4 – 5 deci alaplevet. Diódarálón daráljuk finomra a mogyorót és azt is keverjük bele a mártásba, szerecsendióval bőkezűen fűszerezve. Ha nincs diódarálónk, vagy kedvünk elővenni, a tejszín egy részével, forgókéses aprítóban dolgozzuk simára. Ha sós mogyorónk van, kicsit óvatosabban sózzuk a krumplit. Öntsük a mártást a krumplira és 200 fokos sütőben pirítsuk meg a tetejét, amihez 20 – 30 perc kell.

 





%d blogger ezt szereti: