Rakott krumpli – tényleg görögösen?

Kategória: Disznóhúsok, Egytálételek

Fel kellett már dolgoznom néhány másoknál látott és előjegyzésbe vett receptet. Ilyen volt ez a rakott krumpli, amit Mandy görögösnek jelzett.

Nem vagyok otthon a görög konyhában, nem tudom megítélni, hogy arrafelé tényleg így szeretik-e a rakott krumplit, mindenesetre szerethetik, mert ez nagyon finom. Érdekes változatosság a szokott, kolbászos, tojásos, tejfölös recepthez képest – ami persze szintén igen jó kaja.

A végeredmény jellegében hasonlít Mandy receptjére, de elég sok helyen eltértem tőle, a hozzávalóknál és a készítésben is.

70 dkg krumpli
25 dkg darált hús
1 fej hagyma
2 ek paradicsompüré (a kis dobozos konzerv fele árválkodott a hűtőben)
1,5 dl tejszín
10 dkg juhtúró
só, bors, oregano, kakukkfű, majoranna, bazsalikom

A meghámozott krumplit vágjuk vékony szeletekre, a hagymát kockákra. Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát, amikor szalmasárga, dobjuk rá a húst, és a fakanállal szorgosan kevergetve, szétnyomogatva, pirítsuk szemcsésre. Keverjük hozzá a paradicsom pürét, fűszerezzük meg és keverjük össze a krumplival. Terítsük tepsibe, lapos jénaiba és öntsünk rá annyi vizet, hogy ne lepje le egészen. Alufóliával takarjuk le, vagy ha van a jénainak fedele, hát azzal. 200 fok körül, forró sütőben süssük bő fél órát, hogy a krumpli megpuhuljon a gőzben, és felszívja a nagyja vizet.

Vegyük ki a sütőből, fejtsük le róla a fóliát és nézzük meg, mennyi víz maradt alatta. Ha nagyon sok, akkor keverjünk a tejszínbe 1 teáskanál keményítőt, majd öntsük a krumplira. Kicsit mozgassuk meg a fakanállal, hogy elkeveredjen a levével. A juhtúrót szórjuk a tetejére, ha olyan ragacsos fajta, mint ez volt, kiskanállal szaggassunk rá darabkákat, amit az ujjunkkal tudunk lepiszkálni a kanálról. Dugjuk vissza a lefedetlen tepsit a sütőbe és 180 fok körül süssük, amíg a tetején kicsit megolvad és színt kap a túró.

 





%d blogger ezt szereti: