Remegős májgombócok

Kategória: Egytálételek, Levesbetétek

majgomboc1a

Jóféle erőleves koronája lehet ez a májgombóc. Nem az apró, kanállal szaggatott májgaluska, hanem jókora gombóc, amiből néhány darab, sok zöldséggel egytálételnek is megteszi. Semmiképp sem szabad keményre csinálni, inkább puha, omlós legyen.

6 szelet szikkadt kenyér (6 zsemle)
40 dkg borjúmáj (disznómáj)
1 közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tojás
kb. 5 dkg zsemlemorzsa
zsír
só, bors, majoranna, szerecsendió, reszelt citromhéj, petrezselyemzöld

A kenyeret vágjuk kockákra és némi forró vízzel nedvesítsük meg. Ha kézzel belenyúlunk, érezzük nedvesnek, már ne legyen kemény, de semmiképp se legyen szivacsosan vizes, kinyomható. A májat tisztítsuk meg és vágjuk darabokra. A hagymát vágjuk kockákra és a zsíron pirítsuk meg, a végén dobjuk bele a petrezselyemzöldet is. A forgókéses aprítóban dolgozzuk simára a májat, hagymát, petrezselymet és a fokhagymát. Adjuk hozzá a tojást, a citromhéjat és a fűszereket. Gondosan keverjük el a kenyérkockákkal, és annyi morzsával, hogy ne maradjon híg. Hagyjuk pihenni negyed órát. Formázzunk belőle közepes gombócokat és csendesen gyöngyöző, sós vízben főzzük ki, ami kb. 20 percet vesz igénybe. Tegyük a tányérokba és merjük rá a forró levest.

 





%d blogger ezt szereti: