Részeges Jeromos – sütemény nagyoknak

Kategória: Sütemények

Igazi ünnepi sütemény, mert elég sok munka van vele, nem áll neki az ember csak úgy, akármikor. A benne levő 2 dl rum miatt nem ajánlott gyerekeknek.

45 dkg vaj
30 dkg porcukor
1 rúd vanília (2 cs. vanilincukor)
8 tojás
4 ek. kakaó
1 cs. sütőpor
32 dkg dió v. mogyoró
7 dkg rétesliszt
2 dl rum
pikáns lekvár (feketeribizli, áfonya, sárgabarack)
15 dkg étcsoki

A tésztához 15 dkg vajat habosra keverünk 15 dkg porcukorral, majd 4 tojás sárgájával. Hozzáadunk 1 ek. kakaót, 1 cs. sütőport, 7 dkg réteslisztet 12 dkg aprított diót vagy mogyorót, végül a 4 tojásfehérje habját. Fontos a sorrend! Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát. Megsütjük, kiborítjuk és ha kihűlt, megkenjük lekvárral.
Összekeverünk 20 dkg őrölt diót vagy mogyorót, 2 dl rumot, 3 ek. porcukrot és 1 rúd kikapart vaníliát (2 cs vanilincukrot). Ezt a masszát a lekváros tésztára kenjük.
Gőz fölött krémmé főzzük a 4 tojást, 10 dkg porcukrot és 3 ek. kakaót. Ha kihűlt, hozzákeverünk 20 dkg vajat. Ezt a krémet kenjük az előbbi masszára.
Végül 15 dkg csokit megolvasztunk 10 dkg vajjal, és ezzel a mázzal az egész süteményt bevonjuk. Forró késsel szeleteljük.