Sajtos párnácskák

Kategória: Sós sütemények

50 dkg liszt
20 dkg zsír
1+1 tojás
fél kocka élesztő
1 kis pohár tejföl
2 teáskanál só
a szóráshoz:
25 dkg reszelt sajt
1 evőkanál libazsír vagy olaj

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy rugalmas legyen. Az élesztőt nem kell felfuttatni, elég belemorzsolni. Fóliába csomagoljuk a tésztagombócot és legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

1-2 órával a sütés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen!
A tésztából kb. 3 mm vékony téglalapot nyújtunk és megkenjük libazsírral. Megszórjuk a reszelt sajttal és felcsavarjuk, mint egy bejglit. A nyújtófával 2-3 cm vastagra lelapítjuk a tekercset.
A tetejét megkenjük a felvert tojással és ízlésünk szerint megszórjuk (reszelt sajttal, nagy szemű sóval, durvára darált borssal, stb.). Éles késsel hosszában végigvágjuk és 2-3 cm széles párnácskákká szeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon ropogós barnáspirosra sütjük.
Aki vajjal vagy margarinnal készítené 25 dkg-ot vegyen belőle.