Sajttal töltött könnyű fasírt, narancsos salátával

Kategória: Disznóhúsok, Fogyókúra

Úgy alakult, hogy senki se ebédelt meleget, ilyenkor kell valami könnyű vacsorát csinálni, hogy ne teljék el nap főtt étel nélkül.

Rendszerint akad a fagyasztóban egy-egy adag darált hús. Amikor valamihez húst veszek, inkább nagyobb darabot viszek haza és szétbontom a felhasználásnak megfelelő részekre. Az ilyenkor félretett részek, ha nem valók apróhúsnak, mennek a darálóba. A darált hús hálás alapanyag, pici fantáziával rendkívül sokoldalúan készíthető el.

30 dkg darált hús
2 – 3 szelet fehér kenyér
1 tojás
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió, kömény, majoranna
néhány kocka ementáli sajt
zsemlemorzsa
vaj

A kenyeret kevés tejjel locsoljuk meg, hogy épp csak megázzon, ne kelljen sokat nyomkodni. A finomra kockázott hagymát pici olajon pirítsuk meg, és  amikor lekapcsoljuk a lángot alatta, nyomjuk bele a gerezd fokhagymát is. Adjuk a húshoz a hagymát és a kenyeret is. Üssük bele a tojást és fűszerezzük meg. Alaposan gyúrjuk össze, ha túl lágy lenne egy kanál zsemlemorzsával segíthetünk rajta.

A sajtból vágjunk centis kockákat és minden húsgombóc közepébe rejtsünk el egyet. A gombócokat forgassuk prézlibe és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha van olajszórónk, akkor kevés olajjal megspriccelhetjük. Nekem egyszerűbb volt kis vajdarabkákat tenni a tetejére, az is szépen ráolvadt. Ugyanígy megtette volna persze valami zsír is, disznó, kacsa, liba. 200 fokra előfűtött sütőben kb. 25 perc alatt sül meg, persze ez erősen függ a gombócok méretétől.

Az így sütött fasírt nem szív magába olajat, lényegesen könnyebb, kevesebb zsiradékot és kalóriát tartalmaz. A megsült gombócok felülete más, mint amit olajba fullasztottunk. Nem sül olyan barnára és sokkal borzasabb marad, mert a prézli szemcséi nem az olajon lábos fenekén gyülekeznek.

A narancsos saláta könnyű köret volt hozzá, de olyan finom, hogy megérdemel egy külön bejegyzést. Igyekszem még ma megírni azt is.

 





%d blogger ezt szereti: