Sertéssült tejben

Kategória: Disznóhúsok, Fogyókúra, Kímélő ételek, diéta

Tudom, hogy sokaknak idegenül hangzik a sülthús és a tej párosítása, először nekem is fura  gondolat volt. Aztán eszembe jutott, hogy Édesanyám marhahúst párolt tejben, és nem csak fantasztikusan puha lett, de nagyon finom volt az íze is. Ha pedig marhával jó volt, disznóból se lehet rossz, így aztán nekiálltam kipróbálni, amit nem bántam meg.

Nyugodt szívvel ajánlom azoknak is, akiknek a családja mérsékelten lelkesedik az újításokért, ezt mindenki szívesen fogadja. Combból készítve, teflonban, egész kevés zsiradékon körbepirítva jól beleilleszthető egy kíméletes fogyókúra menüjébe.

1 kg diszócomb vagy csont nélküli tarja
só, bors, majoranna, rozmaring, kevés kömény
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek zsír
1 l tej
0,5 kg gomba
keményítő / liszt
kakukkfű és zsálya

A húst dörzsöljük be a szétnyomott fokhagymával, majd a sóval, borssal, majorannával, rozmaringgal és kevés köménnyel. Magas fazékban forrósítsuk meg a zsírt, és minden oldaláról süssük jó barnára a húst. Öntsük fel a tejjel és dobjuk mellé a kis hagymafejet, meg a szeletelt gombát. Kis lángon, lefedve pároljuk 2 órán át. A vége előtt negyed órával nézzük meg, és ha nagyon sok, híg leve van, fedő nélkül fejezzük be a párolását.

Vegyük ki a húst a fazékból, és a levét sűrítsük be keményítővel vagy liszttel. Egyúttal adjuk hozzá a frissen összevagdalt zöld fűszereket is. A húst vágjuk szeletekre és a mártással leöntve tálaljuk. Én olyan kifőzött, apró tésztával szeretem, ami sok szaftot fel tud venni.