Sonkás kenyér

Kategória: Kenyér

sonkaskenyer1

Mielőtt bárki megijedne, nem szelet gépsonkával megrakott, margarinos toastkenyér receptje következik. Annál sokkal több munkával jár ennek a kenyérnek a megsütése, de össze-hasonlíthatatlanul finomabb is. A kép két dologról is árulkodik. Egyrészt arról, hogy nem gyúrtam bele elég alaposan a sonkakockákat, így azok egy rétegben sokasodnak, ami mentén szét is nyílt a tészta. Másrészt arról, hogy nem bírtam kivárni, amíg szépen szeletelhetőre hűlt, azonnal meg kellett kóstolni.

50 dkg liszt, lehet benne 15 dkg teljes kiőrlésű (esetleg rozs vagy tönköly) liszt is
15 dkg áttört krumpli vagy 2-3 ek pehely
fél kocka élesztő
15 dkg apróra kockázott, főtt parasztsonkasonka
só, víz, ízlés szerint őrölt babérlevél, szerecsendió

A liszt egy részével keverjünk az élesztőből kovászt, annyi vízzel, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Hagyjuk felfutni, de ha van időnk, akár másnapig is várakoztathatjuk. A többi hozzávalóval dagasszunk belőle rugalmas tésztát, amibe a végén gyúrjuk bele a sonkakockákat.  Ha nagyon nincs kedvünk kockázni, megúszhatjuk az apróra kockázott baconnel. Óvatosan sózzuk, mert a sonka is sós, nehogy elsózzuk az egészet. Hagyjuk kelni, ami a szokottnál valamivel tovább fog tartani, hiszen a sonkakockáktól elég nehéz a tészta. Ha megkelt, tegyük át a sütőformába, ahol másodszor is megkelesztjük. A tetejét vízzel megkenve, 190 fokos sütőben süssük, 40 – 50 percig. Nagyon finom csak úgy magában, vajaskenyérnek, pár szelet keménytojással, újhagymával húsvéti hangulatú. Aki lekvároskenyeret enne, az válasszon hozzá hagymalekvárt, esetleg egy chutneyt. Azért a mézeskenyérnek valót inkább más recept alapján süssük.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos