Sóska, ahogy mi szeretjük

2010. 04. 06. • Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Húsmentes fogások

Egy ideje tolódik ennek a receptnek a közreadása, még böjtös napra készült, egész pontosan Zöldcsütörtökre.

Idén elég korán volt a Húsvét, és ugyan terem már friss sóska, most nem kaptunk, maradt a fagyasztott változat. Ha mikróban olvasztjuk ki, a krumplival együtt is a félórás vacsora kategóriába sorolható.

A sóskát zacskóstul tegyük jénaiba, hogy ne öntse el a mikrót a leve. Olvasszuk ki, ami közben bőséggel ereszt levet, erre még szükségünk lesz.

Néhány krumplit főzzünk meg héjában, amikor foghatóra hűlt, hámozzuk meg. Két fej hagymát vágjunk nagyobb kockákra és pirítsuk világos barnára. El szoktam tenni a sült húsok alól megmaradó zsírt, ideális a hagymás krumplihoz.

Kanálnyi olajon pirítsunk fehéredésig egy evőkanál lisztet, öntsük fel a sóska levével, és ha nagyon sűrű lenne, kevés tejjel. Tegyük bele a sóskapürét is. Sózzuk és kóstoljuk meg. Ha ízlésünkhöz képest túl savanyú, kevés cukorral szelídítsük meg.

Akár egy szelet hirtelen sült tarjával is kínálhatjuk, de böjtös napon akár magában is finom. A rántottához tojásonként egy sárgájányi tejet keverve még lazábbá válik.