Steak krumpli vagy burgonya

Kategória: Húsmentes fogások, Köretek

Ahogy leírtam a címet láttam, hogy igazából csak a vagy magyar szó benne, az összes többi idegen eredetű. Ezek rugalmasan beépülnek nyelvünkbe, előbb utóbb teljesen sajátunknak érezzük. A steak-et kell a legkevésbé magyarázni, arról nyilvánvaló, hogy nemrég jött az angolból.

A két másik kifejezés szépen mutatja történelmi kapcsolatrendszerünket. Amíg a társadalom műveltebb rétegei jelentős francia kapcsolatrendszerrel rendelkeztek, így a burgonya nevet is onnan honosították, a középrétegek inkább német orinetáltságúak lévén krumplivá keresztelték.

Akármelyik néven is illetjük, nagyon finom köret, elsősorban sültek mellé. Jól megsütve nem csak köretként kapós, hanem egy kis fokhagymás tejföllel önálló vacsoraként sem utasítják vissza.

A kisebb krumplikat – akkorákat, amik negyede akár egyben is befér a szánkba – alaposan csutakoljuk meg, és sós vízbe tegyük főni. 10 perc elég neki, nem akarjuk készre főzni, csak egy kicsit előpuhítani. Amikor még hibátlan, vékony héjú újkrumplit kapunk, hámozás nélkül, héjastul süssük, úgy a legfinomabb. Ha kell hámozzuk meg, és vágjuk gerezdekre. A tálba tett krumplit fűszerezzük meg, sóval, borssal, paprikával, szerecsendióval, köménnyel, majorannával, fokhagymával. Bőkezűen sózzuk és fűszerezzük, és ha senkinek sincs ellenére, a csípős paprikát se hagyjuk le róla. Locsoljuk meg olajjal és rázzuk össze, hogy minden oldaláról bevonja a fűszeres olaj. Sütőpapíros tepsibe sorakoztassuk, egy rétegben, lehetőleg mindegyiket a domború felére állítva, így tud legkevésbé hozzásülni a tepsihez. 200 fokos sütőben süssük ropogósra.

 





%d blogger ezt szereti: