Sváb gazdasszony levese

Kategória: Egytálételek, Levesek

svab-gazdasszony-leves1

Emailben jött a vacsorarendelés ennek a receptnek a linkjével. Épp csak egy csokor zöldségért kellett belépjek a boltba, minden más volt is idehaza. Ugyan azt a kilónyi csirkenyakat, amiből az alaplé főtt, eredetileg a macseknak szántam, de csak nem fog nagyon haragudni, tetem félre neki annyit, hogy kitartson a pénteki piacolásig.

10 dkg kolozsvári szalonna (egyrészt ennyi volt, másrészt a recept szerinti 40 dkg-t akkor se tettem volna bele, ha van)
2 dkg vaj
3 sárgarépa
5 kicsi krumpli
fél zellergumó
15 cm póréhagyma
1 kis vöröshagyma
15 dkg gomba
1 dl tejszín
1 tojás sárgája
2 l alaplé
1 csokor petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
2 tk keményítő
só, bors, majoranna, tárkony, szerecsendió

Azzal kezdtem, hogy a kuktában, pici sóval elkezdtem főzni a csirkenyakakat. Megpucoltam a zöldségeket, és kockákra ill. karikákra vagdaltam. A petrezselyem aprításával mindig bajban vagyok. Igazán apróra vágni macerás és nem biztos, hogy sikerül, így inkább egy pici vízzel, egy bögrében összeturmixoltam. A kockázott szalonnát a vajon kisütöttem, rádobtam a gomba kivételével a zöldségeket és picit pároltam ezen a zsíron. Mikor üvegesedett, rászűrtem a húslevet és főztem 15 percig. Utána ment bele a gomba, mert annak nem sok idő kell. Közben két korty vízzel elkevertem a keményítőt és a tejszínbe beleütöttem a tojás sárgáját. A levest befűszereztem, beleöntöttem a keményítőt és egyet rottyantottam rajta. A tűzhelyet kikapcsoltam és belekevertem a tejszínes tojássárgáját, amivel már nem forraltam. A takarékos sváb gazdasszonyokhoz hasonlóan felhasználtam bele a hűtőben árválkodó másfél pár virslit, vékonyra karikázva. Egy tányérral elég is volt vacsorára.