Szaftos gyömbéres kalács

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sütemények

gyomberes-kalacs-1a

Egy tízperces kevert sütinél alig bonyolultabb, viszont a szirup rátöltésétől rendkívül szaftossá válik, és markánsan gyömbéres ízűvé.

Mielőtt belekeverjük, feltétlenül kóstoljuk meg a gyömbért, mert komoly különbség tud lenni az egyes tételek között a csípősségben. A kóstolás és a leendő kalácsevők ízlése alapján célszerű a gyömbér mennyiségét módosítani. A tálaláskor ne felejtsünk el bőséggel szalvétát tenni az asztalra, szükség lesz rá.

A szirup hozzávalói:

10 – 15 dkg kandírozott gyömbér
4 dl víz
10 dkg barna cukor
10 dkg méz

A sziruphoz vágjuk apróra a gyömbért és forraljuk fel a vízzel. Keverjük bele a cukrot és a mézet is, majd főzzük kis lángon 10 percig, végül hagyjuk kihűlni.

A tészta hozzávalói:

40 dkg liszt
12,5 dkg vaj
15 dkg barna cukor
2 tojás
1 cs sütőpor
1,5 dl tej

Keverjük habosra a vajat a cukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat és azzal is keverjük simára. Adjuk hozzá a lisztet, sütőport és a tejet és alaposan dolgozzuk össze. Szűrjük le a szirupot és a gyömbért keverjük a tésztába. Tegyük a tésztát kikent formába és 180 fokon süssük 3/4 órát, hogy teljesen átsüljön.

Amikor kivesszük a sütőből, locsoljuk rá a szirupot és hagyjuk kihűlni. Csak ha teljesen felitta a szirupot, akkor borítsuk ki a formából. Önmagában is finom, de adhatunk mellé habos vaníliamártást, vagy félig felvert tejszínt.