Szederlikőr – ajándék Karácsonyra, VKF XXX.

Kategória: Alkoholos italok

szederlikor1

A szeder az egyik kedvenc gyümölcsöm, de nem könnyű eset. Az igazán aromás szeder valahol a töltés oldalában nő és csak komoly karmolások árán szüretelhető. A tüskétlen nem annyira ízes, ráadásul csalafinta. Már nagyon szép lila, érettnek látszik, amikor még csak savanyú, aromája nincs. Akkor érdemes szedni, amikor picit megmattulnak a csillogóan fényes szemek, és tapintásra már nem olyan feszes, hanem puhulni érezzük. Ilyenkor kell szedni – könnyebben is jön le, mint amikor még savanyú – viszont aztán igyekezzünk, mert nagyon hamar túlérik, erjedni és hullani kezd. Ha magunk szedhetjük, akkor érdemes naponta meglátogatni a bokrot és inkább kis adagonként leszedni, akár a fagyasztóba is.

1 kg szeder
7 dl fehér rum vagy valami ízetlenebb pálinkaféle
3 dl vörösbor
1 rúd fahéj
1 szál vanília, hosszában felhasítva
10 dkg cukor (esetleg 1:1 befőző cukor, attól kicsit sűrűbb, krémesebb lesz

A szedret tegyük egy uborkás üvegbe és a krumplitörővel nyomkodjuk össze. Óvatosan mert ez a szerszám nem csak krumplit tud törni, üveget is. Öntsük rá a pálinkát és a bort. Dobjuk bele a fahéjat és a vaníliát. Gondosan lezárva tegyük a kamra sötétjébe, egy hónapra, vagy tovább.

1 dl vízben főzzük fel a cukrot és öntsük a likőrbe. Kóstoljuk meg, és ha édesebben szeretjük, adjunk hozzá további cukrot, de szerintem ennyi bőven elég. Gézen szűrjük át és üvegekbe töltve hagyjuk tovább érni. Csak akkor lesz aromás, ha tényleg jó, érett szederből készül.