Szezámmagos, paprikás stangli

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sós sütemények

stangli1A stangli méltatlanul beszorult a pogácsa árnyékába, pedig gyorsabban elkészül, mivel egyszerűbb a kinyújtott tésztát csíkokra vágni, mint kiszúrogatni. Bátran ajánlom a kezdő sütögetőknek, biztos sikert arathatnak vele.

0,5 kg liszt
20 dkg zsír
1 zacskó sütőpor
1 tojás
kb. 2 dl tejföl

paprika
szezámmag
esetleg 10 dkg reszelt sajt

A lisztet töltsük dagasztótálba, keverjük el benne a sütőport, sót és két teáskanál paprikát. Ha sajtosan csináljuk, adjuk hozzá a sajtot is. A zsírral, a tojással és a tejföllel gyúrjuk tésztává. Ha nem akar összeállni, vagy túl kemény, egy kis tejföllel segíthetünk rajta. A tésztalabdát fóliázzuk be, és tegyük másnapig a hűtőbe. Ha nincs ennyi pihentetési időnk, 1-2 óra múlva már nekiállhatunk a nyújtásnak. Ujjnyi vastagra nyújtsuk ki, kenjük meg egy második tojással és szórjunk rá szezámmagot. Derelyemetélővel (ha nincs csak pizzavágónk, akkor azzal, de akár késsel is) vágjunk centis csíkokat belőle. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokon 10-12 percig süssük. Nem baj, ha azon forrón még nem keményedett meg, pár perc hűlés után már le tudjuk szórni a tepsiről.