Szőlős rizottó

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Egytálételek

szolos-rizottoA rizottó szinte végtelen változatossággal készíthető el, ez a recept kicsit kilóg a sorból, a sós és édes ízek kombinálásával. Szerencsére egyre inkább kapható kerek szemű rizottó rizs, abból érdemes csinálni. A hosszúszeműből szárazabb, unalmasabb lesz.

5 dkg kolozsvári szalonna
4 szelet bacon
2 ek olívaolaj
2 ek vaj
25 dkg kerek szemű rizs
1 l hús vagy zöldség alaplé
1 fej hagyma (ha kapunk, akkor fehér héjú)
40 dkg szőlő
10 dkg parmezán
snidling
só, fehérbors

A leszemezett szőlőszemeket vágjuk félbe és magozzuk ki. Vágjuk kis kockákra a hagymát és a kolozsvári szalonnát. A vaj és olaj keverékén süssük ki a szalonnát majd rádobva pároljuk üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a rizst és rövid ideig pároljuk vele. Adjunk egy deci forró alaplevet a rizshez és kevergessük, nehogy leégjen. Amikor kezdi felinni a levet, adjuk hozzá a következő merőkanálnyit. Ne felejtsük el megsózni és megborsozni. Közben teflon serpenyőben süssük ropogósra a bacon szeleteket. Amikor a rizs megpuhult, ez kb. 20 percet vesz igénybe, keverjük bele a reszelt sajtot, a finomra vágott snidlinget és a szőlőt.  A tányéron tegyük a tetejére a ropogós baconszeletet.