Tejberizs torta diós lapon

Kategória: Torták

tejberizses-torta-1aEzt a tortát már nem először készítem, de így télen nem került rá gyümölcs és zselé, viszont nem spóroltam meg a tortalap megsütését. Kezdjük is annak a receptjével.

2 tojás
5 – 6 dkg dió
5 dkg barna cukor
2 – 3 dkg keserűcsoki
2 késhegynyi sütőpor (most épp a szódabikarbóna került a kezembe)

A 2 egész tojást rábíztam a gépre, hogy verjen habot belőle – megtette. Közben a forgókésesben finomra aprítottam a diót a cukorral, a szódával és a végén még a csokit is beledaráltam. A 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral béleltem ki. A darált diós keveréket óvatosan beleforgattam a habba és az egészet beletöltöttem a tortaformába. Nem lett vastag, tán másfél centi összesen. 200 fokos sütőben 6 – 8 perc alatt kész volt, majd hűlni félreraktam. Amíg sült elkezdtem főzni a tejberizst – igazából lehetett volna azzal kezdeni, és amíg hűl, elkészült volna a tortalap.

18 dkg kerek szemű rizs (ennyi volt a zacskó alján)
5 dkg cukor (nagyon édesszájúak tehetnek bele többet)
7,5 dl tej
1 dkg vaj
vanília (narancsvirág víz, esetleg narancshéj)
5 dl tejszín
1,5 dkg zselatin

A rizst annyi vízben, hogy bőven ellepje, csipet sóval 3 – 4 percig főztem, majd leszűrtem. A tejet a vajjal, cukorral, vaníliával és a narancsvirág vízzel forralni tettem, belekevertem a rizst és kis lángon főztem, nehogy kifusson. 20 – 25 perc alatt fő meg, ahogy egyre sűrűbbé válik, úgy kell egyre gyakrabban, a végén szinte folyamatosan keverni. Amikor sűrűre főtt és a szemek közepe sem ropogós, vízbe állítottam, hogy hamarabb kihűljön. Közben beáztattam a zselatint, hideg vízbe. Kimérve nagyon kevésnek tűnt, adtam hozzá még fél dekányit. Mire megszívta magát, olyan soknak tűnt, hogy nem tettem bele az egészet, és így volt jó.

Amikor a rizs már kézmeleg sem volt, felforraltam a zselatint, hogy oldódjon és belekevertem a rizsbe. Közben a gép felverte a hűtőből kivett tejszínhabot, amit óvatosan a rizsbe kevertem.

tejberizses-torta-2aMialatt hűlt a rizs, óvatosan kibontottam a tortaformát, kivettem a lapot, lehúztam az aljáról a sütőpapírt, amit visszatettem a formába, és fejjel lefelé fordítva rátettem a tésztát is. Az így előkészített formát teletöltöttem a rizzsel és szépen elsimítottam a tetejét. Körberaktam piacon vett kandírozott cseresznyével, mert olyan szép pirosak, opálosan áttetszőek. A két szál gyertyát csak a helyszínen szúrtuk bele, mielőtt a kisasszony köszöntésére került a sor.