Tejfölös almalepény

Kategória: Sütemények

Az almás sütemények ritkán szárazak, nyögvenyelősek, és így télidőben sok más friss gyümölcsöt nem tudunk használni.

Ez különösen is szaftos, finom az almaréteg alatt bujkáló tejfölös krémtől. Nem kötelező tartozéka a mandula vagy a dió, de az almás sütemények esetén nem hibázhatunk, ha kerül bele valamelyikből.

A kimaradó tojásfehérjéket, ha nem használjuk el pár napon belül, nyugodtan fagyasszuk be. Én csavarkupakos üvegbe szoktam bezárni, ráírom hány fehérje van benne (!) és oldalára fektetve fagyasztom meg. Ebben a helyzetben a megfagyó víz nem tudja elrepeszteni az üveget.

25 dkg liszt
2 dkg élesztő
3 tojás sárgája
5 dkg vaj
3 dkg cukor
0,5 dl tej

A tejben simára keverem az élesztőt és a cukrot, hozzákeverem a tojás sárgákat, majd a vajjal és a liszttel tésztát gyúrok belőle. Ezt a tésztát fél órán át pihentetem, majd alaposan átgyúrom.

Másfél kiló almát meghámozok, kimagozom és a negyedelt húsát vékony szeletekre vágom. Megszórom fahéjjal és elkeverem.

1 nagy pohár tejföl
5 dkg cukor
2 ek keményítő
2 tojás sárgája

Ezeket sima krémmé kenem.

A tésztát vékonyra kinyújtom és a tepsibe fektetem. Megkenem valami savanykás lekvárral – ribizlivel szeretem leginkább, de a sárgabarack is nagyon finom bele. Rásimítom a tejfölös krémet és kirakom az alma szeletekkel. Ezúttal szeletelt mandula került a kezembe, azt az alma tetejére szórtam. Végül bőkezűen szitáltam rá porcukrot.

200 fokra előmelegített sütőben 25 – 30 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a cukor ráolvadt és kezd pirulni, de nem szabad megégetni. Hidegen szeletelhető.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos