Téli babsaláta változatosan

Kategória: Egytálételek, Saláták

Mikor együnk paszulyból salátát, ha nem télen? Nyáridőben megtehetjük friss zöldbabból is, az most nincs, így maradjunk a szárazbabnál.

Ez egy praktikus alap recept, amit nagyon sokféle módon variálhatunk, minden alkalommal mással dúsítva egyszerű vacsorának.

A legjobb – és szebb – az aprószemű fehér gyöngybabból, de szinte bármilyen fajtából elkészíthetjük. A nagyszeműeket kevésbé járja át a leve, inkább ne olyat válasszunk.

50 dkg gyöngybab
2 kis fej hagyma (esetleg póréhagyma)
3 – 4 gerezd fokhagyma
fehérbor
jóféle ecet
(salátaolaj)
só, csombor, petrezselyemzöld, snidling

A babot éjszakára áztassuk be, majd főzzük puhára, de ne főzzük szét. Szűrjük le és tegyük a salátás tálba. Öntsünk rá egy pohárka bort és kevés ecetet. Keverjük bele a félkarikára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a csombort. Ízlés szerint sózzuk, és jól lefóliázva tegyük egy napra a hűtőbe. Tálaláskor locsolhatunk rá valamilyen salátaolajat. Fokhagymás, vajas pirítóssal tálalva már ki is tesz egy könnyű vacsorát.

Ez az alap recept, amit aztán önálló fogássá gazdagíthatunk karikázott, főtt virslivel, kolbásszal, debrecenivel, kockázott sült hús maradékkal, sajttal és ami még eszünkbe jut.

 





%d blogger ezt szereti: