Töltött alma, előhang a télhez

Kategória: Desszertek

toltott-alma1a

Gyors, könnyű, gyümölcsös édesség, amit télen, amikor friss gyümölcsöt már nemigen kapunk, fél órán belül elkészíthetünk. Aki még nem csinált ilyet, az ne ijedjen meg a héjában sült almától, a tányéron, villával egyben lehúzható A legegyszerűbb recept is csodálatos karácsonyi illatokat áraszt sülés közben. Most egy picit bonyolultabban készült, így még finomabb lett. Érdemes lefényképezni, pont annyi idő kell a sütőből kivett alma ehetőre hűléséhez.

Az alma magházát szúrjuk ki, ha van ehhez való célszerszámunk. Ha nincs, akkor egy keskeny pengéjű késsel vágjuk körbe, vagy karalábévájóval faragjuk ki. Keverjünk össze darált diót barna cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. A tölteléket össze lehet fogni valami finom lekvárral. Ezzel töltsük meg a sütőpapírra állított almát és süssük forró sütőben, amíg a héja megráncosodik.

Ehhez az alaprecepthez képest most egy kis marcipánnal lett lezárva a luk alja, hogy kevésbé folyjon ki a töltelék. Az ugyanis egy kevés, sűrűre főtt csokipuding volt, abba került az aprított dió, a cukor és a fűszerek. A fahéj és szegfűszeg mellet őrölt kardamom és gyömbér is fokozta a mézeskalácsos illatát. 180 fokon 30 – 40 perc alatt sült meg, 6 – 8 perc alatt fényképeződött le, és 3 – 4 perc alatt fogyott el.