Töltött briós

Kategória: Kenyér, Tészták

Az édesszájúaknak most csalódást kell okozzak, ez a recept nem édes. Ennek ellenére jó szívvel tudom ajánlani, hiszen komoly meglepetés szerezhető vele, a muffintepsi láttán édességet remélők körében.

Nem csak nagyon finom egy ilyen töltött briós, de könnyű, mégis laktató fogás. Nem utolsó sorban nem kell külön köretet gyártani hozzá. Maradt két szelet lazac, ami kevés lett volna önmagában, így viszont mindenki elégedetten állt fel az asztaltól. A refrén ide is illik: a töltésre használt hozzávalóknál ne fogjuk vissza fantáziánkat.

25 dkg finomliszt
10 dkg lágy vaj
2 tojás
1 dkg friss élesztő
1 dkg cukor
0,5 dkg só

Egy csészében szórjuk a cukrot az élesztőre és hagyjuk állni, amíg az élesztő elfolyósodott. Szórjuk a lisztet a dagasztótálba, adjuk hozzá a sót és keverjük el. Üssük bele a tojásokat, öntsük hozzá az élesztőt és kezdjük dagasztani. Kanalanként adjuk hozzá a lágy vajat és erőteljesen dolgozzuk bele. A végén rugalmas, jól alakítható tésztát fogunk kapni. Az ilyen tésztáknál, amikhez nem kell külön folyadékot adni, előfordulhat, hogy nem akar összeállni, vagy túl keménynek ítéljük. Ennek a liszt szárazságától a tojás méretéig többféle oka lehet, viszont egy kanál tejföllel bármikor helyrehozhatjuk az engedetlen tésztát. Langyos helyen, letakarva hagyjuk kelni. Ha sietős a dolog, tegyük a 40 fokra felfűtött sütőbe, akkor egy órán belül használhatóra dagad.

A tésztát kicsit nyomkodjuk meg, majd nyújtsuk kisujjnyi vékonyra. Tegyük rá a tölteléket, csomagoljuk be és tegyük a kikent muffintepsi mélyedéseibe. Hagyjuk kelni, majd kenjük meg a tetejét és 180 fokos sütőben, kb. fél óra alatt süssük meg.

A töltelék jelen esetben maradék lazac volt, ami már nem volt nyers. Pár levél friss spenótot leforráztunk, pici sóval, szerecsendióval ízesítve csomagoltuk a hal mellé. Könnyített, olaj nélkül készült tartármártást ettünk mellé.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos


%d blogger ezt szereti: