Töltött húsvéti kalács

Kategória: Kenyér, Sütemények

A húsvéti ételek sorába ugyanúgy beletartozik a kalács, mint a sonka vagy a piros tojás. Ilyenkor még az is elszánja magát a dagasztásra, aki amúgy nincs nagy barátságban a kelt tésztákkal. Ez egy többszörösen kipróbált és bevált recept. A tésztája más kalácsokhoz is használható, akár töltetlenül vagy mazsolával is. A hozzávalókból igazi nagycsaládos adag lesz, megtelik vele a sütő legnagyobb tepsije. Természetesen kisebb adagból ugyanúgy elkészíthető.

A tésztához:

1 kg liszt

2 + 1 tojás

10 dkg cukor

10 dkg vaj

1 kocka élesztő

1 késhegynyi só

3 – 4 dl tej

A töltelékekhez:

5 dkg kakaópor

5 dkg cukor

5 dkg lágy vaj

5 dkg darált dió

5 dkg cukor

kb. 1 dl tej

fahéj

5 dkg darált mák

5 dkg cukor

kb. 1 dl tej

reszelt citromhéj

A lisztet néhány órával hamarabb a dagasztótálba szitáljuk, hogy a konyha melegét átvegye. Az élesztőt 3 dl langyos tejben feloldjuk és a liszt közepébe nyomott mélyedésbe töltjük. A tetejét liszttel betakarjuk és hagyjuk egy fél órán át kovászolódni. Amikor az élesztő kifutott a rászórt liszt alól, elkezdhetjük a dagasztását.

Rászórjuk a sót, belecsurgatjuk a megolvasztott, de langyosra visszahűlt vajat és ráütjük a 2 tojást. Alaposan kidolgozzuk, a tésztát annyi tejjel, hogy lágy, de nem elfolyó legyen. Célszerű géppel dagasztani, mivel kézzel legalább negyed óra kemény munkára lesz szükségünk. Fóliával letakarjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk megkelni.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A kakaót és a cukrot habosra keverjük a vajjal. A diót és a mákot elkeverjük a cukorral és a fűszerekkel, majd leforrázzuk annyi tejjel, hogy sűrűn kenhető legyen. Hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát háromfelé osztjuk. Mindegyiket arasznyi szélességű, hosszú csíkká nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket és bejgli módjára felcsavarjuk. A három különböző töltelékű rúdból sima fonással kalácsot formázunk. Ha töltelék nélkül készül, csak három rudat kell formázzunk a tésztából, nem kell kinyújtani. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megkenjük az evőkanálnyi tejjel felvert tojással. Letakarjuk és hagyjuk ismét megkelni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt kalácsot még egyszer megkenjük a tejes tojással és a sütőbe tesszük. A sütési ideje legalább ¾ óra, de ha hamarabb barnulni kezdene a teteje, lazán fektessünk rá egy alufólia csíkot, úgy süssük tovább. A sütőből kivéve konyharuhával letakarjuk és hagyjuk kihűlni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos