Töltött tojás melegen

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Előételek, Húsmentes fogások

Húsvét után gyakorta találunk nagy kupac maradék főtt tojást a hűtőnkben, amivel jó lenne kezdeni valamit. Ilyenkor nem csak a hideg tojáskrémek jöhetnek szóba, hanem készíthetünk meleg ételt is. Természetesen a recept nem csak maradék pirostojások hasznosítására alkalmas.

8 keménytojás
1 kis fej hagyma
tejföl
zsemlemorzsa
mustár, piros arany, paradicsompüré, szerecsendió, bors, só

A megmosott tojásokat keményre főzzük, ami természetesen elmarad, ha a pirostojásokat hasznosítjuk. Meghámozzuk és félbevágjuk. Óvatosan kiborítjuk a sárgákat belőlük, hogy a fehérjék egyben maradjanak. Kivajazott, morzsával beszórt tálba sorakoztatjuk a fehérjéket, a mélyedésükkel felfelé.
A megpucolt hagymát krémesre dolgozzuk a forgókéses aprítóban. Hozzáadjuk a tojássárgákat, tejfölt, fűszereket és 2-3 evőkanál morzsát. Sima, lágy krémmé keverjük, majd állni hagyjuk, hogy a morzsa megszívja magát. Ha túl kemény lenne a krém, kevés tejföllel lazítjuk.
A krémet habzsákba szedve megtöltjük a tojásfehérjék mélyedését. Aki nincs barátságban a habzsákkal, kiskanállal is beletöltheti. Morzsával megszórjuk és pici vajdarabkákat teszünk a tetejére. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt átsütjük. Ha túl sokra sikerült a töltelék és nem fér bele, kevés tejföllel mártássá hígítva megszórás előtt ráönthetjük.
Köretként pl. kevés paradicsompürével pirosra festett rizst kínálhatunk mellé. Köret nélkül meleg előételként is tálalhatjuk.