Ünnepi húspástétom

Kategória: Disznóhúsok, Hideg ételek

unnepi-huspastetom-1a

Ünnepnapokon is vannak olyan étkezések, amikor nincs vendégsereg, ünnepi menü, mégse tennénk szívesen parizert az asztalra. A folyamatos sütizés édes ízeinek túltengését is jótékonyan ellensúlyozza egy sós ízeket felvonultató reggeli, amin ilyen pástétom lehet az ünnepi fogás.

A leírása nem rövid, ám ez senkit se rettentsen el, megcsinálni nem olyan nagy feladat.

60 dkg tarja vagy kicsontozott oldalas
20 dkg csirkemáj
5 dkg füstölt szalonna
1 tojás
szeletelt baconszalonna
1 kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyemzöld
só, bors, szegfűbors, kakukkfű, rozmaring
2 – 3 babérlevél
0,3 dl konyak és vörösbor

Az összes hozzávalót tartsuk a hűtőben és hidegen dolgozzunk velük. A májat öntsük le tejjel, és egy napra tegyük a hűtőbe. Először készítsük el a pástétom kötőanyagát, a májpürét. Előkészítésként vágjunk műanyagból, erősebb – több réteg – kartonból akkora lapot, ami valamivel kisebb, mint a forma, amiben a pástétomot készítjük. Ezt alaposan tekerjük be folpackkal, ezzel fogjuk lepréselni a hűlő pástétomot. Készítsünk oda nehezéket is, ami téglától kezdve konzervekig bármi lehet.

A hagymát vágjuk egész apró kockákra és pici vajon pirítsuk üvegesre. Nyomjuk bele a fokhagymát, vegyük le a lángról és öntsük le a borral meg a konyakkal. A  májról itassuk le a tejet és a forgókésesben dolgozzuk folyékonyra. Aprítógép híján a botmixer is megteszi, vagy a klasszikus módon késsel el is kaparhatjuk. Öntsük a májpürébe a hagymát, üssük bele a tojást és fűszerezzük meg, majd tegyük vissza a hűtőbe.

A húst és a szalonnát nagylukú (8 – 10 mm) tárcsával daráljuk le. Ez a pástétom akkor szép, ha nem egynemű a vágásfelülete, hanem darabosan megjelenik a hús és a szalonna. A darált húst keverjük bele a májas masszába.

Egy megfelelő méretű formát (püspökkenyér forma, őzgerinc, esetleg pástétom forma) béleljünk ki a baconszalonna szeletekkel úgy, hogy a szélén túlnyúljon, amit a végén a pástétom tetejére tudunk hajtani. A babérleveleket fektessük a szalonna alá, a forma aljába, így amikor kiborítjuk, szépen a tetejére kerülnek. Töltsük bele a pástétomot, ügyelve arra, hogy  ne maradjanak benne buborékok. Hajtsuk rá a szalonnát és fektessünk a tetejére még egy-két szeletet, ha nem fedné be tökéletesen. Állítsuk a formát egy tepsibe és öntsünk mellé annyi vizet, hogy pástétomunk derékig álljon benne. Tegyük a sütőbe, és 160 fokon süssük másfél órán át.

Az elkészült pástétomot vegyük ki a tepsiből, állítsuk egy másikba, amiben felfoghatjuk a kifolyó levét. Fektessük rá a lapot és terheljük le az előkészített nehezékekkel. Így hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor már hideg, vegyük le róla a nehezékeket és a lapot, a kifolyt levét öntsük vissza a tetejére és tegyük a hűtőbe. Nem csak az ünnepi időbeosztásunkkal teszünk jót, ha 2 – 3 nappal előbb készítjük el, az ízének is csak hasznára válik, ha összeérhet. Tálalás előtt borítsuk ki a formából – ehhez állítsuk forró vízbe pár pillanatra, hogy a felszínén megolvadó zsír ne tartsa a formába ragasztva. Éles késsel szépen szeletelhető. Felvágottként kenyérrel is kínálhatjuk, vagy adhatunk mellé majonézes krumplisalátát.

 





%d blogger ezt szereti: