Vasárnapi húsgombócleves – VKF XXIX.

Kategória: Levesek

husgomboc-leves1

Végül csak sikerült még valamit összegombócolni a VKF fordulóra, így mégse csak egy szál desszerttel jelentkezem, ha a teljes menüsor nem is jött össze a konyhai burkolatcsere miatt.

Főzzünk egy alaplevet, mondjuk csirkenyakból, farhátból, pulykanyakból vagy az előző húspucolások alkalmával leesett és befagyasztott dolgokból. Érdemes előző nap megfőzni, leszűrni és éjszakára a hűtőbe tenni. Reggel könnyedén leszedhetjük róla a ráfagyott zsírt, ha kissé zsírosabb részek is főttek benne.

Daráljunk finomra negyed kilónyi pulyka felsőcombot (lehet disznó, marha vagy vegyes is). Pici olajon pirítsunk meg egy kis fej hagymát, nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát, vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni. Közben a húst sózzuk, ízesítsük borssal, szegfűborssal, keverjük össze egy tojással, annyi zsemlemorzsával, hogy formázható legyen, és dolgozzunk bele apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha már nem forró, keverjük bele a pirult hagymát is, majd hagyjuk egy fél órát pihenni (ezt is megcsinálhatjuk előző este, nem lesz baja, ha felhasználásig a hűtőben áll).

Vizes kézzel formázzunk, türelmünktől függően mogyorónyi – diónyi méretű gombóckákat és fözzük bele a csendesen gyöngyöző, bezöldségelt levesbe. Fél óra fődögélés után tálalható. Akinek még hiányzik belőle egy kis tészta, főzhet bele (hozzá) cérnametéltet vagy lúdgégét, most egy zsacskó bajai gyufatészta maradékát főtük bele (remélem nem kapok ki, hogy a halászlé eme kísérőjét ilyen célra hasznosítottam). A leszűrt levesből kivett zöldségeket külön tálon megmelegítve adjuk az asztalra. Főztünk bele kevés brokkolit is, a torzsáját vékony szeletekben. Ez olyan hamar puhul, hogy a végén külön főztük bele és nem szedtük ki a többi zöldséggel.

 





%d blogger ezt szereti: