Vörösbor likőr

Kategória: Alkoholos italok

Addig is, amíg ismét érnek a friss gyümölcsök, amik likőr alapjául szolgálhatnak, elkészíthetjük ezt a vörösbor likőrt.

Nem csak pohárból kortyolgatva nagyon finom, de fagylaltra, süteményre locsolva is, sőt még roppant mutatós színével is roppant mutatós.

Egy valamire nem alkalmas, vacak borból csodát tenni. Nem mondom, hogy valamelyik villányi zászlós bor használható csak, de mindenképp egy tisztességes, jó bort vegyünk. A koccintós féléket ilyen célra se vegyük meg.

1 üveg testes vörösbor
25 dkg barna cukor
1 rúd vanília
1 vérnarancs leve és vékonyan lehámozott héja
5 dl fehér rum

Töltsük egy nagy üvegbe a bort, narancslevet és a rumot. Szórjuk bele a cukrot, tegyük bele a hosszában felhasított vanília rudat és a lehámozott narancshéjat.

3 -4 hétig naponta rázzuk fel, hogy a cukor maradéktalanul feloldódjon. Ez után szűrjük le, és üvegekbe töltve érleljük további 2 -3 hétig. Kb. 1,5 liternyi lesz belőle.

Készíthetjük barna rummal is, akkor erőteljesebb íze lesz, viszont a színe sötétebbé, barnásabbá válik. A cukor mennyisége erősen változhat a bortól és az ízlésünktől. Inkább kevesebb cukorral indítsuk, és ha kóstoláskor keveselljük, adjunk hozzá még.

 





%d blogger ezt szereti: