Vörösboros eperleves
Ha már szezon, hát ilyenkor van az epernek is szezonja. A vörösbornak nem, illetve annak mindig. A tavaszi hőségnapokon jóleső, felüdülést hozó fogás.
40 dkg eper
0,5 l vörösbor
2 dl tejszín
porcukor
őrölt fahéj
só
Az epret megmossuk és lecsumázzuk. Az eper felét (apróbbakat, csúnyábbakat) összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, és annyi porcukrot teszünk bele, hogy kellemesen édes legyen. Hozzáadjuk a bort és annyi vizet, hogy az egész egy liter legyen. Egy csipet sót teszünk bele, és ízesíjük egy kevés őrölt fahéjjal, majd belekeverjük a tejszínt is. Alaposan összekeverjük, végül a maradék félbe vagy negyedekre vágott epret adjuk hozzá. Néhány órára jégbe hűtjük, és csészékben tálaljuk. A legtöbb hideg leveshez hasonlóan ízlés dolga, hogy leves módjára, az étkezés bevezetéseként kínáljuk, vagy desszertként, a végén.
Ha van helyünk a hűtőben, tölthetjük egyenesen a csészékbe is, és akkor csak a turmixot kell elmosnunk, a fazekek pihenhetnek.