Anyóka zserbónál is jobb csokisa

Kategória: Sütemények, Torták

Kedves barátosnénk tud ilyeneket varázsolni, csak úgy félkézzel, két borbírálat és könyvkiadás között. Minthogy nem tart saját honlapot, szó szerint adom tovább a Tőle kapott receptet. Annyi a kiegészítésem hozzá, hogy tortaformában sütve vetekszik a Sacher tortával.

8 tojás sárgáját habosra keverünk 20 dkg cukorral, fél citrom reszelt héjával, pici sóval. 15 dkg őrölt diót elkeverünk 2 evőkanál kakaóval és kanalanként a cukros tojáshoz adjuk. Felverjük keményre a tojások habját, és óvatosan összekeverjük a masszával. Sütőpapírral bélelt cca: 40×25 cm-es tepsibe öntjük, 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Óvatosan rácsra borítjuk. Ha kihűlt, óvatosan alányúlunk tortakenővel, és tálra csúsztatjuk. Megkenjük a tetejét pikáns lekvárral. Ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk: 10 dkg 62%-os csokit (vagy tortabevonó csokit) összetördelünk, microálló edénybe szórjuk, adunk hozzá 8 dkg vajat és microban kiolvasztó fokozaton összeolvasztjuk. Többször átkeverjük, majd amikor kész, fényesre keverjük. Ezzel leöntjük a lekvárral kent tésztát. Megvárjuk, míg megdermed, aztán szeleteljük éles késsel keskeny hasábokra.