Kétrétegű, vaníliás cseresznye – sültalma lekvár
1 kg kimagozott, fekete cseresznye
35 dkg cukor
zselésítő
1 cs vaníliáscukor
1 kg kimagozott, savanykás alma
35 dkg cukor
zselésítő
késhegyni fahéj
pici citromlé
A kimagozott almát héjastul vágjuk apróra, és alaposan süssük meg egy edényben. Akkor jó, ha már kicsit karamelles sült alma illata van. Szórjuk rá a fahéjat, öntsük rá a citromlevet és a zselésítőt (ha túl száraz lenne pár kanálnyi vizet is). Botmixerrel dolgozzuk simára, adjuk hozzá a cukrot és főzzük 5 percig.
A cseresznyét a zselésítővel főzzük szét és hagyjuk sűrűsödni. Mikor jónak ítéljük, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliást. Igyekezzünk úgy időzíteni, hogy a két lekvár nagyjából egyszerre legyen kész.
Az alaposan kimosott üvegeket félig töltsük meg az almapürével és távolítsuk el belőle a buborékokat. Ehhez hajtsunk össze sok réteggé egy konyharuhát, terítsük az asztalra, és a kesztyűvel megfogott üveg aljával erőteljesen csapkodjuk az asztalt. Merjük a tetejére a vaníliás cseresznyelekvárt, és zárjuk le. Takarók között hagyjuk lassan kihűlni. A cseresznyelekvár idővel megfestheti az alatta levő almapürét.