300-as torta

Kategória: Torták

Ez a csupamák torta eredetileg Tamás születésnapjára készült, most a 300. bejegyzés ünnepére kerül közkinccsé.

csupamaktorta1a

A tészához:

5 tojás
15 dkg porcukor
12 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg

A kenéshez:

fekteribizli zselé

A krémhez:

25 dkg darált mák
25 dkg porcukor
2 dl tej
15 dkg vaj
mazsola, cukrozott narancshéj

A tetejére:

csokoládé
kókuszzsír (olaj)

A tojássárgákat keverjük habosra 10 dkg cukorral. A többivel verjük kemény habbá a fehérjéket. Lazán keverjük a habot a sárgákhoz, majd adjuk hozzá a fűszerekkel összekevert mákot. Simítsuk tortaformába, és süssük 180 fokon, 25-30 percig. Hagyjuk kicsit hűlni, majd vegyük ki a formából és vágjuk 3 lappá. Ha csak kettőbe sikerül, az se tragédia.

A krémhez keverjük össze a mákot a cukorral és öntsük nyakon a forró tejjel. Adjuk hozzá a vajat és keverjük egyenletesre. Végül keverjük bele a mazsolát és / vagy a cukrozott narancshéjat. Kicsit könnyebb lesz, ha a vaj egy része helyett kis zselatinnal kötött tejszínhabbal lazítjuk.

Tegyük az alsó lapot a tálra, és körbe dugdossunk a széle alá papír csíkokat. Ezzel megelőzzük, hogy a tálat összekenjük, csöpögtessük. A lapot bőkezűen kenjük meg a ribizlizselével, majd a fele krémmel. Tegyük rá a második lapot és azt is kenjük meg zselével és krémmel. Fedjük le a harmadik lappal, és vonjuk be a csoki mázzal.

Nagyon kis lángon vagy vízfürdő fölött olvasszuk meg a kókuszzsírt, majd olvasszuk hozzá a csokit. Egy tortához 2-3 dkg zsír és egy tábla csoki kicsit kevés, az oldalára már nem jut. Ha nincs kókuszzsír kéznél – reformista boltokban kapható – 2 ek olajat töltsünk hozzá. Olajjal puhább, kókuszzsírral keményebb, pattanósabb lesz a csokibevonatunk.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos