Kakaós szelet hamis marcipánnal

Kategória: Sütemények

hamismarcipanos1Vannak receptek, amiket egy darabig rendszeresen elővesz az ember, aztán elfelejti. Ilyen ez is. Sokszor elkészült, amikor gyerekcsapatot kellett kínálni, névnapi, szülinapi süteményt kellett bevinni. Meg kéne sütni megint egyszer, mert egyszerűsége ellenére becsapósan finom. Volt, aki nem akarta elhinni, hogy nem valódi marcipán van benne.

2 tojás
10 dkg cukor
fél kocka margarin
15 dkg liszt
2,5 dl kefir vagy joghurt
fél csomag sütőpor
3 púpos evőkanál kakaó (nem cukrozott)

Keverjük habosra a margarint a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat és keverjük tovább. A lisztbe keverjük bele a kakaót és a sütőport. Felváltva adjuk a tojásos masszához a joghurtot és a lisztet. Ne hagyjuk, hogy nagyon besűrűsödjön a massza, meglehetősen folyós kell maradjon. A sütőhöz való nagy tepsit béleljük ki sütőpapírral, öntsük bele a tésztát és 180 fokon, 20-25 perc alatt süssük meg. Hagyjuk hűlni. Amíg sül készítsük el a hamis marcipánt

25 dkg búzadara
1 kocka margarin
20 dkg cukor
1 zöld mandula aroma

Olvasszuk meg a margarint, olvasszuk bele a cukrot és töltsük bele a grízt. Épp csak melegítsük forrásig, de nem főzzük puhára. Keverjük bele az aromát, és amikor langyosra hűlt, kenjük a kihűlt tésztára. Ha az egész kihűlt vonjuk be csokimázzal.

20 dkg margarint
6 kanál kakaó
6 kanál porcukor
3 kanál tej

Olvasszuk meg a margarint és hagyjuk langyosodni. A kakaót, cukrot és a tejet keverjük simára. Ügyesen töltsük a margarin zsírját a kakaóba (az aljára leült vizet igyekezzünk az edényben hagyni). A kikevert mázat töltsük a süteményre, pár mozdulattal simítsuk el, és hűvös helyen hagyjuk megdermedni. (Lehet díszíteni a friss mázra szórt kókuszreszelékkel, ami főleg olyankor jön jól, amikor nem sikerül szépen lesimítani.) Ha megszilárdult, éles késsel vágjuk kockákra.

Tényleg rég volt műsoron, akkor még nem fényképeztem a konyhában (ki pazarolta volna arra a drága filmet?), így a képet Ivettől raboltam el 🙂

 


11 hozzászólás a recepthez: “Kakaós szelet hamis marcipánnal”


  1. baba says:

    Ez jó, felírom 😉 de muszáj margarint? A vaj túl „karakteres” ízű lenne benne?

  2. jókaja says:

    Mehet vajjal, csak margarinnal olcsóbb, és ilyen recept is kell néha.
    Vajból kicsit kevesebb elég: vaj 80 % zsiradék, margain 70 %.

  3. szepyke says:

    Direkt jól áll neki a zöld szín. Pedig soha nem értettem, hogy miért színezik a mandulát zöldre… 😀

  4. baba says:

    Ja és izé… a mandula az 1 fiola, vagy egy egész olyan zöldtetetjű dobozos? 🙂

  5. jókaja says:

    Egész zöldtetejű, vagy egész műanyag üvegcse.

  6. Zsuzsa says:

    Kitünő recepteket látok itt, örülök, hogy idetaláltam! Gratulálok az „ízletes” leírásokért is, rögtön kedvet ad az embernek, hogy elkészítse. Elsőnek a hamis marcipános kakaós szeletet szeretném megsütni, de nem tudom hány dekás a margarin kocka. Külföldön élek. Előre is köszönöm a választ!

  7. jókaja says:

    Örülök, hogy tetszik. A kocka margarin az 250 gramm és 70 % a zsírtartalma. Ebben a receptben ez fontos, mert a többi víz, és abban puhul meg félig a dara.

  8. kiss evelin says:

    ez nagyon jól néz ki

  9. hizsák imréné says:

    Ma megsütöttem, az íze nagyon finom, de volt néhány észrevételem.
    A zsiradék kicsit sok a tésztában és a darás töltelékben is, ráadásul épp az a gond, hogy csak félig főtt meg a dara, így kellett hozzá vizet tenni, hogy megpuhuljon.
    A fél sütőpor is kevés, pedig nem a sütő nagy tepsiben, hanem egy közepes méretűben sütöttem, de így is laposka lett.
    Lehet, hogy én voltam ügyetlen, de közel negyven év sütés-főzés után nem mondhatom, hogy kezdő lennék.
    Ettől függetlenül ajánlom, mert „jókaja”.

  10. KAta says:

    Azt írod: ….adjuk hozzá a tojásokat….

    De a hozzávalóknál 1 darab tojást írsz.

    Hány tojás kell?:)

  11. jókaja says:

    Köszönöm, hogy kiszúrtad – elírtam a mennyiséget. 🙁



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos