Vásárfia – a saláták koronája

Kategória: Egyebek

dioolajTavaly fedeztem fel az akkori borfesztivál forgatagában, Budafokon egy méhészet standját. Nem sok figyelmet szenteltem nekik – bár nagyon sokféle mézet kínáltak – mert évek óta ugyanattól a méhésztől vesszük a mézet, Leányfalun. Szerencsére észrevettem, hogy mást is árulnak, nem csak mézet. Voltak saját maguk préselte (ütötte) olajaik és még tökmaglisztjük is. Utóbbi egy nagyon érdekes dolog, Igazából melléktermék hasznosítás, mert a tökmagolaj préselése után megmaradó pogácsát őrlik meg. Ez a tökmag jellegzetes olajzöld színét őrző por alig zsíros ill. olajos, viszont őrzi a tökmag illatát, ízét. Remek kenyér adalék és az is nyugodtam fogyaszthatja, akinek a teljes meg ellen tiltakozik az epéje. Az idei zsákmány azonban nem tökmagos volt.

Egy üveg dióolajjal lettem gazdagabb. Fantasztikus dió illata, aromája van. A kissé unalmasra sikerült salátákat is képes különlegessé tenni. Az egészségügyi hatásairól mások sokkal többet tudnak írni, meg is hagyom nekik. Nekem elég, hogy nagyon finom.

Az ára nem kevés, valamivel 4000 Ft fölé jön ki egy liternyi. Ha azt nézem, hogy az import dióolajok mennyibe kerülnek, nem is sok, meg úgyse ebben fog az ember fasírtot sütni. A beszélgetésből azt éreztem, hogy értik amivel foglalkoznak. Azt hiszem megérdemlik, hogy a címke képével támogassam a hazai termelők egyikét.

dioolaj-cimke

 


1 hozzászólás a recepthez: “Vásárfia – a saláták koronája”


  1. szepyke says:

    Én dióolajból szoktam édességekhez olajat érlelni. Magyarul, teszek egy külön üvegbe, bele egész fahéj, szegfűszeg, mazsola, dió, meg ami még van otthon. Valami hihetetlen illata van amikor mondjuk palacsintát sütök vele!



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos