Diétás diókifli – liszt nélkül
Sajnos nem úgy diétás, hogy lefogyunk tőle, hiszen van benne cukor épp elég. Viszont nincs liszt, így beleilleszthető a lisztre érzékenyek diétájába, úgyse nagyon válogathatnak az édesség receptek között. Nem utolsósorban megmaradt tojásfehérje készletünk apasztására is kiváló. Ennyi előnyén túl még finom is.
50 dkg dió
25 dkg cukor
3 – 4 tojás fehérje
A cukrot összekeverjük 3 tojásfehérjével és 10 percig állni hagyjuk, közben – közben átkeverve. Ez alatt még a kristálycukor is felolvad. Közben daráljuk meg a diót, majd keverjük bele a cukros tojásfehérjébe. Ha nem akarna összeállni, tegyünk hozzá még egy kis tojásfehérjét. Az egésznek formázható masszává kell összeállnia. Hengerítsünk ujjnyi kiflicskéket belőle és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Langyos sütőben (70-80 fok) szárítsuk meg, de csak annyira, hogy kívül száraz, belül még krémes legyen. Én olvasztott csokival csurgattam meg díszítésként, de lehet még nyersen mandulaforgácsba forgatni. Ne próbálkozzunk a magasabb hőmérsékleten történő sütéssel, mert ugyan a pirult diónak jobb íze van, de könnyen a fogorvos látogatóivá válhatunk, úgy megkeményedik. Azt viszont megtehetjük, hogy a diót szárazon megpirítjuk egy teflonos serpenyőben, és csak amikor kihűlt, akkor daráljuk le.