Főzött gabonapelyhes keksz
Ez a legérdekesebb receptek egyike. Leginkább kekszfélének tartanám, de nem kell sütni, csak főzni és összekeverni. Itt szerepe van annak, hogy margarinnal készül. A vaj már szobahőmérsékleten is erősen lágyul, márpedig ebben a receptben kötőanyagként is szolgál. A margarin – pl. a jó öreg Liga – még szilárd, így jobban összetartja, kevésbé ragad, folyik.
1 1/2 csésze cukor
1/2 csésze margarin
1/2 csésze tej
1/2 csésze kakaópor
1 ek vaníliás cukor
3 1/2 csésze rozspehely
1 csésze kókuszreszelék
1/2 csésze durvára vágott dió
Egy közepes lábasban, keverjük össze a cukrot, margarint, tejet és a kakaót. Főzzük közepes tűzön folyamatos keverés mellett, amíg a keverék teljesen egyneművé nem válik. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a maradék hozzávalókat. Azonnal szaggassunk kerek teáskanál segítségével sütőpapírra vagy folpackra kis gömböcöket. Hűtsük ki teljesen, hűvös, száraz helyen tároljuk. Ha még csokisabban szeretnénk, bár eleve markánsan az, trüffelkrémmel ragasszuk össze kettesével.