Sötétbordó szőlőzselé

Kategória: Befőzés

othellozsele1

Már nem terveztem semmilyen befőzést sem, de ahogy az lenni szokott, ember tervez, a piaci kínálat meg módosítja a terveket. Szép, hamvas Othello szőlőt kínált egy asszony a piac szélénél.  Ellenállásom hiábavaló lett volna, nem is erőltettem, kértem két kilónyit.

Megmostam, leszemeztem és fazékba téve főztem jó fél órát. A végefelé beletettem egy szál vaníliát, úgy éreztem, hogy csak javítani fog rajta. Kikapcsoltam a tűzhelyt és hagytam másnapig állni a héján.

Kimostam, sterilizáltam kis üvegeket, a főtt szőlőt áttekertem a passzírozón, majd lemértem a levet. A 2 kg szőlőből 1,7 liternyi levet szűrhettem le. Még hidegen simára kevertem benne két zacskó zselésítőt. Felforraltam és pár percig hagytam főni. Beletöltöttem kb. 30 dkg cukrot, inkább csak a tartóssága miatt, a must eleve nagyon édes volt. Belefacsartam egy citrom levét, amitől nem csak az íze lett pikánsabb, de a savtól keményebbre köt a zselésítő. A szokott módon üvegekbe töltöttem fejre állítottam, majd talpraállítva ment a száraz dunsztba.

Maradt egy kevés, azt egy tányérkán hagytam megdermedni. Mit mondjak, ez az adag nem lett valami hosszú életű.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Sötétbordó szőlőzselé”


  1. Wise Ldy says:

    Nagyon tetszik. Csodaszép színe van.
    Ha lenne időm befőzni, ezt én is megcsinálnám. Egyszer feltétlenül kipróbálom.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos