Gyömbéres, narancsos sütőtökdzsem

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Befőzés

Mielőtt bárki is érdeklődne, nem ment teljesen az agyamra az influenza, hogy télidőben befőzésről írok. Igazából az lenne fura, ha augusztusban próbálnék meg töklekvárt főzni.

Nem is igazi befőzés ez, nem készül hatalmas adagban, nem azért van, hogy hónapokig sorakozzanak a kamrapolcon – bár az is megoldható.

Általában hűtőben tartom a még felbontatlan üvegeket, eddig még nem volt ideje megpimpósodni. Nem csak a színe emlékeztet a nagy klasszikusra, a sárgabarack dzsemre, de a felhasználása is. Ugyanúgy lehet sütibe tölteni, palacsintára kenni, de legfőképp vajas kenyérre. Érdemes a zserbót is kipróbálni vele.

0,5 kg tisztított tökhús
diónyi gyömbér
0,5 kg filézett narancs hús (2 -3 nagyobb narancs)
1 citrom
35 dkg cukor
1 zacskó zselésítő (pl. Quittin)

Kockázzuk apróra a jó érett (arról ismerjük meg, hogy egész sötét piros a húsa, nem halvány sárgás) tök húsát. A narancsokat nagyon éles késsel filézzük le és a magjait is szedjük ki – ez az egészben a legmacerásabb, de a harmadik narancs már egész gyorsan fog menni. A gyömbért hámozzuk meg és reszeljük le. A citrom héját krumplihámozóval vágjuk le, hogy kevés maradjon rajta a fehér rétegből. Alaposan mossunk ki apró üvegeket és tegyük a kezünk ügyébe. A cukrot is mérjük ki.

Öntsük a fazékba a narancsot, a tököt és tegyük rá a zselésítőt. Kaparjuk bele a gyömbért is, a citromhéjakat tehetjük teatojásba, de nem nagy ügy kikerülni, kiszedni sem. Ha nagyon nem eresztett levet a narancs, töltsün alá fél deci vizet. Fedő alatt forraljuk fel és főzzük pár percig, ha aprók voltak a tökkockák, ennyi idő alatt meg is puhul. Adjuk hozzá a cukrot, feorraljuk fel és főzzük további 3-4 percig. Szedjük üvegekbe, zárjuk le és kész is.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Gyömbéres, narancsos sütőtökdzsem”


  1. zizu says:

    Bocs a kérdésért. Hol kapsz télen zselésítőt / befőző cukrot? Nyáron volt, de most hiába keresem hetek óta (narancslekvárt szeretnék főzni), sehol nem kapok.
    Pedig a te recepted is milyen remek. Ezt is szívesen kipróbálnám.

  2. Wise Lady says:

    Ez egy szuper recept, már el is tettem. Nagyon tetszik.

  3. jókaja says:

    Zselésítő ügyben nem tudok tanácsot adni, nekem maradt nyárról.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos