Káposztaleves pallér módra

Kategória: Egytálételek, Levesek

Akár szerethetik is az építőmesterek ezt a levest, mert nem csak finom, de ad annyi energiát, ami a munkájukhoz kell.

A név eredete számomra nem ismert, mint ahogy az sem, létezik-e egyáltalán ilyen módra a sokféle gasztronómiai elnevezés között. Nem is ez a lényeg, hanem az a télidőben ideális, egytálételként is tálalható leves, ami a savanykássága révén igen finoman melengeti meg átfagyott testünk, lelkünk.

0,5 kg marhahús, pl. fartő
1 csomag leveszöldség
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 kg savanyúkáposzta
3 dl sör
1 kis doboz sűrített paradicsom
2 dl tejföl
1 ek liszt
só, cukor, babérlevél, bors

A húst egyben hagyva tegyük fel főni, kivételesen forró vízbe, mert itt jó, ha a hús ízes marad, a lé a káposztától amúgy is jóízű. A tisztított, összevágott zöldséggel együtt főzzük puhára. Hagyjuk hűlni, majd a húst vágjuk csíkokra, és tegyük vissza a lébe.

A káposztát kóstoljuk meg, de csak akkor mossuk át, ha durván savanyú lenne, majd vágjuk rövidebbre, hogy malackodás nélkül ehessük. A finomra vágott hagymát kevés olajon pároljuk meg, dobjuk rá a káposztát és kis párolás után eresszük fel vízzel. Adjuk hozzá a borsot, babérlevelet és főzzük majdnem puhára. Öntsük egybe a káposztát és a húslevest, keverjük el benne a paradicsomot, sört , nyomjuk bele a fokhagymát és forraljuk össze. Habarjuk be a lisztes tejföllel és még egyszer forraljuk fel. Ha túl savanyú lenne, kevés cukorral szelídítsünk az ízén.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Káposztaleves pallér módra”


  1. Wise Lady says:

    Nagyon szeretem az ilyen leveseket!



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos